Blog ini merupakan blog rasmi Sekolah Kebangsaan Datuk Abdullah yang memaparkan aktiviti yang dijalankan di sekolah dan perkongsian ilmu dan bahan pendidikan.

Cara Menambah Font Ke MS Office

Lama Admin tak belanja tutorialkan. Jom kita tambah ilmu lagi. Kali ni admin ank tunjukkan bagaimana cara untuk tambah jenis fonts atau jenis huruf ke dalam MS Office korang. Mesti peningkan nak pilih fonts yang sedia ada? Nak gak tambah-tambah fonts baru.

Ok ikut step admin ye..lepas ni admin ank bagi FREE 1000 jenis fonts. Muntah korang nak pilih fonts mana yang berkenan nanti. Tapi syaratnya...mesti khatam ilmu ni dulu..


Langkah 1 : Cari jenis font yang anda minat dan berkenan. Tanya jer Pakcik Google, nanti keluarlah. Yang penting pastikan failnya berformat ttf atau nama penuhnya True Type File. Lepas jumpa tu downloadlah. Contoh ada gambar atas ni..



Langkah 2 : Buka operasi Windows anda. Jangan bukak tingkap rumah lak. Kemudian klik pada folder Windows seperti dalam gambar.

Langkah 3 : Dalam windows ni pelbagai folder yang menyokong operasi MS Office akan keluar. Korang cari folder khusus untuk Fonts.


Langkah 4 : Drag file ttf yang anda download tadi dan masukkan je ke dalam folder Fonts.



Langkah 5: tengok, dah ada file ttf yang anda download tadi. Bermakna anda dah boleh guna fonts ni..

senang je kan..

ps: bahasa admin abaikan ye, nak ajar dengan cara santai jer..

Share:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Follow Blog Kami

Tempahan Perpustakaan

Tempahan Perpustakaan
Sila Scan Kod Bar

Akhbar Tempatan

Popular Posts

Labels

Recent Posts