Blog ini merupakan blog rasmi Sekolah Kebangsaan Datuk Abdullah yang memaparkan aktiviti yang dijalankan di sekolah dan perkongsian ilmu dan bahan pendidikan.

Tahukah Anda Tentang Platipus?Platipus ialah sejenis haiwan yang unik. Ia merupakan salah satu daripada dua jenis mamalia yang dikenali sebagai monotremes. Monotremes bererti mamalia yang bertelur dan bukannya melahirkan anak. Platipus mempunyai muncung yang Panjang seperti paruh itik tetapi tidak keras. Muncungnya bertindak sebagai organ sensitive yang mengesan haiwan lain ketika berada di dalam air.

Panjang Platipus dewasa adalah lebih kurang 60cm. Platipus mempunyai ekor seperti ekor beaver. Beratnya pula boleh mencecah 2kg. Keseluruhan badannya dilitupi bulu lembut yang kalis air. Platipus boleh berenang dan menyelam di dalam air dengan baik kerana kaki hadapannya boleh bertindak sebagai pendayung manakala kaki belakangnya pula berfungsi untuk mengawal renangannya. Platipus menjadikan udang krai,cacing, siput, katak dan haiwan-haiwan kecil sebagai makanannya.

Platipus kebiasaannya berlindung di dalam lubang sepanjang hari. Pada waktu malam, barulah platypus keluar mencari makanan. Platipus betina bertelur di dalam lubang khas iaitu pada musim bunga. Kebiasannya platips bertelur 2-3 biji pada satu-satu masa. Anak platypus yang baru lahir akan menyusu susu ibu meraka. Platipus boleh didapati di Australia dan Tasmania.

Share:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Follow Blog Kami

Tempahan Perpustakaan

Tempahan Perpustakaan
Sila Scan Kod Bar

Akhbar Tempatan

Popular Posts

Labels

Blog Archive

Recent Posts